Paradajková omáčka Marinara

Omáčka marinara

Omáčka marinara je jednoduchá paradajková omáčka s cesnakom, cibuľou a bylinkami. Táto jej verzia je inšpirovaná marinara omáčkou, ako ju varia americkí Taliani. Používam konzervované paradajky, takže sa dá variť celoročne. Kdesi na internete som čítal odporúčanie používať konzervy, kde sú paradajky v celku. Na tieto vraj konzervárne používajú lepšie kusy paradajok, preto sú lepšie ako paradajky krájané alebo napríklad paradajková drť. Ale kto vie, či je to pravda. Použitie čerstvých paradajok by tiež nemalo…

Čítať ďalej

Rýchle cestoviny s fazuľou a zeleninou

Cestoviny s fazuľou a zeleninou

Toto rýchle jedlo je inšpirované klasickou talianskou polievkou/omáčkou pasta e fagioli. Čo je tradičné jednoduché jedlo pozostávajúce z cestovín, fazule a rôznych regionálnych prísad. Toto je ale jeho extrémne rýchla verzia, keďže použijeme konzervovanú fazuľu. Môžete použiť takú, akú máte práve po ruke, ale pre najlepší výsledok odporúčam fazuľu v paradajkovej omáčke, poprípade pečené fazule (baked beans). Ak máte fazuľu neochutenú, odporúčam zliať časť alebo všetku šťavu a pridať hotovú paradajkovú omáčku alebo kečup. Paradajkový…

Čítať ďalej

Ryža s kyslou kapustou a klobásou

Ryža s kyslou kapustou a klobásou na tanieri

Tento rýchly recept som si vymyslel raz ráno ako improvizáciu, keď som si pripravoval obed do práce. Mal som z domu domácu klobásu a kyslú kapustu, tak som to dal dokopy s ryžou, ktorú som mal poruke. Aj keď veľmi neobľubujem ani kyslú kapustu ani ryžu, musím povedať, že táto kombinácia mi veľmi chutí. Treba ale dodať, že som len znovuobjavil koleso. Podobné jedlo, kyslú kapustu, opraženú so škvarkami a zmiešanú s ryžou (kašou, ako…

Čítať ďalej

Bavorská zemiaková pomazánka Kartoffelkäse

Chlieb pomastený zemiakovou pomazánkou Kartoffelkäse

Meno tejto pomazánky je zavádzajúce. Kartoffelkäse je po nemecky doslova zemiakový syr. Ten v nej ale nenájdete. Len tie zemiaky. So syrom má najviac spoločné to, že tam ide smotana. Čo nie je zas až tak veľa. Je to pomazánka zo zemiakov, smotany a pár ďalších prísad. Varí sa hlavne v Bavorsku a niektorých častiach Rakúska. Podáva sa napríklad na olovrant alebo desiatu (Brotzeit) a často bola chystaná pre robotníkov v období zberu zemiakov. A treba…

Čítať ďalej

Jalapeño poppers – plnené papričky Jalapeño

Rozkrojená plnená paprička jalapeno

Papričky Jalapeño patria k tým známejším a obľúbenejším čili papričkám. Populárne sú hlavne v Amerikách, odkiaľ aj pochádzajú. Pestovali sa tam už pred príchodom Španielov. Sú tak stredne pálivé. Teda stredne medzi “normálnymi” papričkami. Ale jednotlivé Jalapeño sa môžu od seba pálivosťou dosť líšiť. A to aj papričky z jednej rastliny. Ich pálivosť je v rozsahu 3500 až 10000 Scolvillov. Čím dozretejšie, tým pálivejšie. A zároveň, čím má paprička na povrchu viac jazvičiek, tým je…

Čítať ďalej

Španielska zemiaková tortilla

Španielska zemiaková tortilla alebo tiež španielska omeleta je veľmi jednoduché, ale pritom chutné jedlo. V najčistejšej a najtradičnejšej podobe sú to len zemiakové plátky usmažené s rozšľahanými vajcami. Ale často sa pridáva tiež cibuľa. A v podstate možno pridať, čo má človek práve poruke a na čo má chuť. Preto je to výborný recept na zužitkovanie rôznych zvyškov jedál. Netreba si ju ale mýliť s kukuričnými alebo pšeničnými tortillami, čo sú chlebové placky. Španielska tortilla…

Čítať ďalej

Kuracie srdcia na spôsob sviečkovej (na smotane s koreňovou zeleninou)

Kuracie srdcia na smotane s koreňovou zeleninou

Kuracie srdcia sú moja srdcová záležitosť. Ako by povedali Amíci, pun intended. Chcel som trocha zmenu od sŕdc na paprike, tak som sa rozhodol, že si ich spravím na smotane. Do väčšiny takýchto receptov idú šampiňóny, ktorým sa ja radšej vyhnem. Tak som sa inšpiroval klasickou smotanovou omáčkou k sviečkovej a spraviť si ich s koreňovou zeleninou. A musím povedať, že je to vynikajúca kombinácia. Nakrájať zeleninu je síce trocha pracné. Takže to nie je…

Čítať ďalej

3 recepty na plnené vajcia

Zmes rôznych plnených vajec

Plnené vajíčka (v angličtine deviled eggs, teda voľne preložené diabolské vajíčka) sú jednoduché a chutné pohostenie. A, ak máte vajíčka dopredu uvarené a olúpané, aj rýchle na prípravu. Dajú sa jedno pripraviť pridaním majonézy, horčice a kyslých uhoriek. Ak však chcete niečo zaujímavejšie, vyskúšajte niektorý z týchto receptov.     Plnené vajcia s Nivou a slaninkou 6 vajec uvarených natvrdo 100g Nivy alebo iného syra s modrou plesňou 50g prerastenej slaniny 4 lyžice kyslej smotany…

Čítať ďalej

Škótske vajcia

Škótske vajcia

Škótske vajcia sú varené vajíčka obalené v klobásovej zmesi, potom v trojobale a vypražené alebo upečené. A nie sú to ani tak škótske, ako skôr anglické. Ale to je jedno. Recept pravdepodobne vznikol v osemnástom alebo devätnástom storočí v Anglicku, ale príbehov o jeho vzniku je viacero. V súčasnosti je toto jedlo často pripravované pre pobyty v prírode, ako sú pikniky alebo rybačky. Ako veľa starých receptov aj tento má mnoho, často lokálnych, verzií. Klobásová…

Čítať ďalej

Zapiekanka

Zapiekanka je teraz už tradičné poľské fastfoodové jedlo. Jeho história siaha do sedemdesiatych rokov dvadsiateho storočia. Keď si u nás ľudia užívali výdobytky komunizmu, ako strieľanie ľudí na hraniciach a posielanie nepohodlných do uránových baní, poľskí komunistickí vládcovia sa rozhodli povoliť svojim poddaným drobné podnikanie. A jedným z druhov tohoto podnikania boli aj malé stánky s rýchlym občerstvením. Tie ponúkali jedlá ako zapiekanky, pečené klobásy, ovarové kolená alebo držkovú polievku. Samotná zapiekanka je veľmi jednoduché…

Čítať ďalej