Citrónová piškótová torta so smotanou a tvarohom

Citrónová piškótová torta

Táto jednoduchá a osviežujúca piškótová torta môže spríjemniť každý letný aj neletný deň. Pridaný tvaroh ju robí bohatšou na bielkoviny a trocha mlieka zaručí, že bude šťavnatá. Pri príprave je potrebné použiť citróny s chemicky neošetrenou kôrou.   Recept (2 veľké porcie alebo 4 malé) 250g  krémového tvarohu 250g crème fraîche alebo kyslej smotany 1dl mlieka šťava z jedného citróna kôra z dvoch citrónov 2,5 lyžice práškového cukru 10-12 dlhých piškót (poprípade okrúhle piškóty podľa…

Čítať ďalej

Recept na holandskú omáčku

Holandská omáčka na vajci benedikt

Holandská omáčka je jednoduchá omáčka z vaječného žĺtka, masla a pár prísad na dochutenie. Dala by sa nazvať aj teplou majonézou. Na internete som videl, že sa s jej prípravou spája istá dávka obáv. Ževraj je ťažká na prípravu a že je ľahké ju pokaziť. Kdesi o nej dokonca písali ako o nočnej more kuchárov. Ale stačí si dať pozor na pár detailov a jej príprava bude celkom jednoduchá. Je pravda, že keď som ju…

Čítať ďalej

Kuracie srdcia pečené na cibuli a čiernom pive

Kuracie srdcia na čiernom pive s varenými zemiakmi

K tomuto receptu ma inšpirovali špekáčiky pečené na čiernom pive. Toto jedlo je veľmi podobné, len je to samozrejme s kuracími srdciami. Veľký rozdiel je aj to, že špekáčiky sú väčšie, takže sa cibuľa aj iné prísady dajú dať na každý špekáčik zvlášť. Toto je skôr perkelt pečený v rúre. Tak ako u iných jedál pripravovaných v rúre, aj tu je tá výhoda, že človek si pripraví pekáč s prísadami, dá ho do rúry a…

Čítať ďalej

Paradajková omáčka Marinara

Omáčka marinara

Omáčka marinara je jednoduchá paradajková omáčka s cesnakom, cibuľou a bylinkami. Táto jej verzia je inšpirovaná marinara omáčkou, ako ju varia americkí Taliani. Používam konzervované paradajky, takže sa dá variť celoročne. Kdesi na internete som čítal odporúčanie používať konzervy, kde sú paradajky v celku. Na tieto vraj konzervárne používajú lepšie kusy paradajok, preto sú lepšie ako paradajky krájané alebo napríklad paradajková drť. Ale kto vie, či je to pravda. Použitie čerstvých paradajok by tiež nemalo…

Čítať ďalej

Rýchle cestoviny s fazuľou a zeleninou

Cestoviny s fazuľou a zeleninou

Toto rýchle jedlo je inšpirované klasickou talianskou polievkou/omáčkou pasta e fagioli. Čo je tradičné jednoduché jedlo pozostávajúce z cestovín, fazule a rôznych regionálnych prísad. Toto je ale jeho extrémne rýchla verzia, keďže použijeme konzervovanú fazuľu. Môžete použiť takú, akú máte práve po ruke, ale pre najlepší výsledok odporúčam fazuľu v paradajkovej omáčke, poprípade pečené fazule (baked beans). Ak máte fazuľu neochutenú, odporúčam zliať časť alebo všetku šťavu a pridať hotovú paradajkovú omáčku alebo kečup. Paradajkový…

Čítať ďalej

Ryža s kyslou kapustou a klobásou

Ryža s kyslou kapustou a klobásou na tanieri

Tento rýchly recept som si vymyslel raz ráno ako improvizáciu, keď som si pripravoval obed do práce. Mal som z domu domácu klobásu a kyslú kapustu, tak som to dal dokopy s ryžou, ktorú som mal poruke. Aj keď veľmi neobľubujem ani kyslú kapustu ani ryžu, musím povedať, že táto kombinácia mi veľmi chutí. Treba ale dodať, že som len znovuobjavil koleso. Podobné jedlo, kyslú kapustu, opraženú so škvarkami a zmiešanú s ryžou (kašou, ako…

Čítať ďalej

Bavorská zemiaková pomazánka Kartoffelkäse

Chlieb pomastený zemiakovou pomazánkou Kartoffelkäse

Meno tejto pomazánky je zavádzajúce. Kartoffelkäse je po nemecky doslova zemiakový syr. Ten v nej ale nenájdete. Len tie zemiaky. So syrom má najviac spoločné to, že tam ide smotana. Čo nie je zas až tak veľa. Je to pomazánka zo zemiakov, smotany a pár ďalších prísad. Varí sa hlavne v Bavorsku a niektorých častiach Rakúska. Podáva sa napríklad na olovrant alebo desiatu (Brotzeit) a často bola chystaná pre robotníkov v období zberu zemiakov. A treba…

Čítať ďalej

Jalapeño poppers – plnené papričky Jalapeño

Rozkrojená plnená paprička jalapeno

Papričky Jalapeño patria k tým známejším a obľúbenejším čili papričkám. Populárne sú hlavne v Amerikách, odkiaľ aj pochádzajú. Pestovali sa tam už pred príchodom Španielov. Sú tak stredne pálivé. Teda stredne medzi “normálnymi” papričkami. Ale jednotlivé Jalapeño sa môžu od seba pálivosťou dosť líšiť. A to aj papričky z jednej rastliny. Ich pálivosť je v rozsahu 3500 až 10000 Scolvillov. Čím dozretejšie, tým pálivejšie. A zároveň, čím má paprička na povrchu viac jazvičiek, tým je…

Čítať ďalej

Španielska zemiaková tortilla

Španielska zemiaková tortilla alebo tiež španielska omeleta je veľmi jednoduché, ale pritom chutné jedlo. V najčistejšej a najtradičnejšej podobe sú to len zemiakové plátky usmažené s rozšľahanými vajcami. Ale často sa pridáva tiež cibuľa. A v podstate možno pridať, čo má človek práve poruke a na čo má chuť. Preto je to výborný recept na zužitkovanie rôznych zvyškov jedál. Netreba si ju ale mýliť s kukuričnými alebo pšeničnými tortillami, čo sú chlebové placky. Španielska tortilla…

Čítať ďalej

Kuracie srdcia na spôsob sviečkovej (na smotane s koreňovou zeleninou)

Kuracie srdcia na smotane s koreňovou zeleninou

Kuracie srdcia sú moja srdcová záležitosť. Ako by povedali Amíci, pun intended. Chcel som trocha zmenu od sŕdc na paprike, tak som sa rozhodol, že si ich spravím na smotane. Do väčšiny takýchto receptov idú šampiňóny, ktorým sa ja radšej vyhnem. Tak som sa inšpiroval klasickou smotanovou omáčkou k sviečkovej a spraviť si ich s koreňovou zeleninou. A musím povedať, že je to vynikajúca kombinácia. Nakrájať zeleninu je síce trocha pracné. Takže to nie je…

Čítať ďalej